Švedska obitelj, pesticidi i organska hrana

Utječe li redovna konzumacija konvencionalno uzgojene hrane tretirane pesticidima negativno na naše zdravlje?

Nedavno je na telegram.hr izašao članak, temeljen na sljedećem videu: 

 Cilj članka bio je odgovoriti na pitanje za koje vjerujem da muči mnoge, uključujući i mene:

Utječe li redovna konzumacija konvencionalno uzgojene hrane tretirane pesticidima negativno na naše zdravlje?

Kao odgovor na pitanje autor se poziva na rezultate analize ostataka pesticida u tijelu članova obitelji koji su konvencionalno proizvedenu hranu kroz dva tjedna zamijenili organskom. Rezultati vrlo jasno i sasvim očekivano pokazuju značajno smanjenje koncentracije pesti- i ostalih -cida.

Mnogi su članak podijelili i uzeli kao "dokaz" kako je organska hrana "zdravija" od konvencionalno proizvedene, barem što se sadržaja pesticida tiče (u obuhvatniju raspravu inače je potrebno uključiti i potencijalne razlike u koncentraciji mikro-, makro- i fitonutrijenata). Međutim, pitanje koje u članak nije uključeno, iako ga se sam video u jednom trenutku dotiče, jest esencijalno:

Utječu li primijećene razine pesticida u tijelu negativno na naše zdravlje?

Odgovor ovisi o kutu gledišta: zli potplaćeni čiča u laboratorijskoj kuti iz videa tvrdi da ne zna, dok obitelj na saznanje o zatečenim koncetracijama reagira s gađenjem, a majka kaže da kemikalije ne želi natrag u tijela svoje djece. Da bismo mogli ispravno odgovoriti na postavljeno pitanje, potrebne su nam daleko ozbiljnije i skuplje analize, kojih trenutno u znanstvenoj literaturi nema dovoljno za donošenje presude. Stoga, ne zaključujmo napretek, a uzmimo u obzir i sljedeće:

1. "Istraživanje" je provedeno od strane prehrambene kompanije kojoj je u interesu povećati prodaju organske hrane, a budući da se ne radi o recenziranom znanstvenom istraživanju, postavlja se pitanje kvalitete njegove izvedbe i možebitnog "natezanja" rezultata.

2. Organska hrana je značajno skuplja od konvencionalno proizvedene, što nas u realnom slučaju ograničenog budžeta navodi na pitanje što ćemo žrtvovati da bismo kupili organsku hranu te kako će se ta žrtva odraziti na naše zdravlje, čak i u slučaju da nam izbacivanje pesticida pruža pozitivan učinak (npr. umjesto 1 kg konvencionalno proizvedene salate tjedno moći ćemo si priuštiti 0,6kg, što znači 40% manje hranjivih tvari; pitanje je je li organska hrana "40% vrijednija")

Cilj ovog komentara nije opširno prezentirati problem izbora konvencionalnih i organskih namirnica, već ukazati na veliki i redovito ponavljani problem jednostranog zaključivanja na temelju nedostatnih podataka. Također, ne tvrdim da je konvencionalno proizvedena hrana bolji izbor od organske, već da postoji niz faktora koji izbor čine ne/opravdanim.