Što ako pojedemo previše šunke?

Šunka je osnovna namirnica blagdanskog ručka za Uskrs. Trebate li se loše osjećati zbog veće količine šunke i može li vam naštetiti?

Što ako pojedemo previše šunke? Događa li se nešto u našem tijelu?

Osim pojačane žeđi, ne postoje direktne posljedice konzumacije šunke specifično. Međutim ukupno pretjerivanje s kalorijama može se negativno (zapravo pozitivno) odraziti na brojku na vagi. S druge strane, ukoliko je isto ograničeno na dan-dva, teško da će promjena biti zamjetna.

Koliko kalorija ima kupovna, a koliko domaća šunka?

Ne postoji razlika u kalorijskog vrijednosti kupovne i domaće šunke. Iako može varirati ovisno o vrsti i proizvođaču, i jedna i druga imaju oko 200 kcal na 100 g.

Postoje li pozitivni i negativni učinci šunke na organizam?

Ne možemo govoriti o izravnim pozitivnim ili negativnim učincima. Šunka je namirnica bogata proteinima, međutim ima i visok sadržaj soli što bi pojedincima s ionako visokim unosom moglo predstavljati rizik.

Jesu li kupovne šunke zdrave?

Ne postoji zdrava i nezdrava hrana, već samo zdrava i nezdrava prehrana. Osim toga, iz perspektive nutritivne kvalitete ne postoji značajna razlika između kupovne i domaće šunke.

Problem sastojaka kupovnih šunka (voda, soja) i kako to utječe na organizam?

Ne postoje problemi povezati s nutritivnim sastavom kupovnih šunki. Međutim, mnogi će reći da je domaća ukusnija.

Postoji li alergija na vrstu mesa od kojega se radi šunka?

Šunka je proizvod od svinjskog mesa, koji sadrži značajan udio proteina. Iako vrlo rijetka, postoji alergija na proteine svinjskog mesa.

Sretan Uskrs želi vam nutricionizam.hr!