Kuhari protiv uredbe o označavanju alergena u hrani

Članak nedavno objavljen na večernji.hr enciklopedijski je primjerak dezinformacije u medijima.

Originalni članak možete pročitati OVDJE.

Uredba na koju se članak odnosi jest Uredba 1169/2011 o informiranju potrošača u hrani, a na snagu je stupila 13. prosinca 2014. godine. U njoj stoji sljedeće:

1. U skladu s člancima 10. do 35. te vodeći računa o iznimkama iz ovog Poglavlja, obvezno treba navesti sljedeće podatke:
(c) sve sastojke ili pomoćne tvari u procesu proizvodnje koji su navedeni u Prilogu II. ili dobiveni od tvari ili proizvoda iz Priloga II. koji uzrokuju alergije ili netolerancije, a koji su upotrijebljeni u procesu proizvodnje ili pripreme hrane i koji su prisutni u gotovom proizvodi, čak i u promijenjenom obliku;

Dakle, nije istina da su restorani dužni "za svako jelo točno izračunati sadrži li i u kojoj količini neki od alergena" (kako se IZRAČUNAVA sadrži li jelo alergen?), već su ih dužni samo s utvrđene liste od 13 najčešćih poimence navesti uz jelo.

Umjesto da prenose ovakve svinjarije, mediji bi mogli i trebali pozdraviti odluku koja će omogućiti ljudima s prehrambenim alergijama sigurnu konzumaciju hrane izvan svoje kuće.